Blog over de USA, 2006

Werk en Onderzoek aan de Universiteit van Illinois USA

Normal days

Normal in Normal

In het begin is werkelijk alles nieuw. Nu 7 weken later sluiten er al gewoontes in. De koffie s’ochtends, dagelijkse gesprekken, de lessen, de weg van huis naar school, het eten, etc.

In de afgelopen weken heb ik ontzettend veel uren gemaak op de universiteit. Het drong pas tot me door toen iemand tegen me zei:”Man, you’re like the navy, first in last out”. En inderdaad 60 uur per week is niet ongebruikelijk en toch voelt het als prettig werken.

De lessen

Iets wat ik mij opvalt is een groot verschil in dynamiek in een les. Ik heb de studenten die ik lesgeef zo’n 10 keer in mn klas gehad. Op het moment van binnenkomst zijn ze doodstil, ze zeggen niets tegen elkaar en wachten af tot ik begin. Dit heb ik in Nederland nog niet zo meegemaakt. Ik zie deze stilte ook bij andere klassen en lessen. De studenten lijken tijdens de les bijzonder actief door als een stenotypiste alles op te schrijven. Ik vraag me af hoe actief de leerlingen werkelijk zijn, snappen ze wat ik ze vertel?

ChemWest

Donderdag middag 3.30, vertrek naar chicago voor een chemwest meeting. Een reis in noordelijke richting met ondergaande zon. Ondanks dat we noordelijk van de “Mason -Dixon line” zitten staat er countrymuziek op afgewisseld door wat Johnny Cash. Volgens mn groepsgenoten zit de muziek wereld als volgt in elkaar: Pop gaat over de liefde. Country en western gaat over de gebroken liefde, het slome paard of de kapotte pick-up truck. Blues over de gebroken liefde, de avond dat ik dronken was en nu weet ik niet waar mn vriendin is.

Om 7 uur komen we na een flinke spits op de highschool aan. Schrikbarend groot, met plaats voor 3000 leerlingen. Een prachtig en vertrouwd scheikundelokaal. De meeting bestaat uit leraren, studenten en stagaires. Tijdens de meeting krijgen we noviteiten uit het onderwijs te zien en een aantal bijzondere slimme demo experimenten(ik verklap natuurlijk niets). Bijzonder om te zien hoeveel werk mensen in de meeting steken en de afstanden die ze afleggen om het te bezoeken. Zo eindigt de meeting om 11 uur en komen we om 1 uur aan in Bloomington-Normal
DSC01147_m.jpg

Zoek het einde van de hal

Een highschool zoals er meer zijn. Gigantisch groot. Veel kinderen anoniem in een enorm gebouw. van binnen en buiten doet het een beetje aan als oud ziekenhuis.

Comments are closed.