Blog over de USA, 2006

Werk en Onderzoek aan de Universiteit van Illinois USA

10 Scholen verder

In mijn eerste 2 maanden hier heb ik een paar Highschools bezocht. In de afgelopen 2 weken is het in een sneltreinvaart gegaan en ik heb nu onderhand zo’n 10 scholen gezien. Dat is voldoende denk ik. Ze hebben veel gelijkenis.

The American Highschool

Bij bijna elke school die ik hier bezoek vindt ongeveer dezelfde procedure plaasts. Willy maakt een afspraak, ik meld me bij de ingang, inschrijven, een badge op met VISITOR en daarna richting leraar. Bij de lessen observeer ik van achter uit het lokaal en als de mogelijkheid er is probeer ik met de leerlingen te praten.

DSC01345_m.jpg

De grote verschillen; ik merk op dat tijdens de lessen de docenten meer hameren op fomules, termen en zaken zoals het periodiek systeem. De opzoek cultuur is hier minder aanwezig. Ook is de leraar duidelijk “in charge”. Leerlingen lijken zich in de klas behoorlijk beleefder voor te doen dan in Nederland. Wel vind ik dat de leerlingen minder spontaan zijn.

DSC01265_m.jpg

Een natuurkunde les over de wet van Archimedes.
Tijdens 1 van mijn bezoeken gaan ineens alle leerlingen staan en samen met de stem van de man uit de speaker zeggen de leerlingen:

"I Pledge Allegiance to the flag of the United States of America
and to the Republic for which it stands, one Nation under God, 
indivisible, with liberty and justice for all."

Het is verplicht op alle highschools en basisscholen in de VS sinds 11 september. Ik was verbijsterd toen ik het hoorde. Voor de Amerikanen is het doodnormaal, daar is volgens mij precies waardoor het nergens op slaat.

DSC01254_m.jpg

Opde highschools merk ik bij de leraren vaak een opluchting als ik de klas verlaat, de leraren voelen zich niet op hun gemak met een pottenkijker.

Community College

Op Iillinois Valley Community College ontmoeten ik Dr Jeffrey Carver. Carver is in het voorjaar gepromoveerd bij Willy op ISU. Een community college verzorgt de eerste twee jaren van een HBO. Het is de eerste school die me erg aanspreekt. De sfeer is er erg vriendelijk en meer leerlingcentraal. De school wil elke leerling stimuleren succesvol te zijn. Carver heeft een aantal boeiende lesprogramma’s gemaakt. Deze springen eruit door een overzichterlijke zelfverantwoordelijke werkwijze. Dit is zeker iets dat ik wil gebruiken in Nederland.

DSC01307_m.jpg

Een oude maar mooie grote labzaal

DSC01308_m.jpg

Jeffrey Carver in actie, “he rocks!”

ISU

De colleges die ik hier op de universiteit geef beginnen steeds beter te lopen. Ik weet de leerlingen op de juiste manier te stimuleren om actief deel te nemen aan de lessen. Zo spraken de leerlingen eerst amper met elkaar, nu discussieren ze zelfs met mij. Tijdens de les van 18 oktober gaat de tijd zo snel en zijn de leerlingen zo enthousiast dat ik amper nog hoef te sturen.
P1050161_m.jpg

Willy tijdens de posterpresentatie en beoordeling

P1050145_m.jpg

Sara en ik, nog geen idee wie we beoordelen…

Frans Carelsen, docent in Twente aan een middelbare school en de Universiteit. www.carelsen.nl

Frans bezoekt ISU voor 2 weken om een kijke te nemen in het Amerikaans onderwijs en om het “sugar for my honey” project uit te voeren. Het project gaat over het winnen van suiker uit suikerbieten. “Chemistry that matters”, zoals Willy het noemt. Het stuk Nederlandse curriculum wordt door een aantal studenten van ISU uitgevoerd, het zijn mijn klasgenoten.

De amerikanen gaan enthousiast met het project aan het werk. Frans en ik verblijven een middag in het lab om suiker te winnen uit appels en wortels. Het geheim van de bieten vertellen we de amerikanen niet.

Wat dit project zo Nederlands maakt; er wordt meer op zelfwerkzaamheid en zelfverantwoordelijkheid van de leerling gestuurd. De docent stuurt de klas minder klassikaal aan. Het is scheikunde die de leerlingen in het dagelijks leven terug kunnen vinden.

Samen met Frans proberen we tijdens een aantal bezoeken de leeftijd en het niveau wat in te schatten. Voor de duidelijkheid: de VS middelbare school kent 1 niveau en dus geen VMBO HAVO VWO. Het is hier 1 niveau met soms een extra honor les. De VS kent geen LBO MBO HBO Universiteit. Enkel een college of univeristy. Dit zorgt voor grote verschillen binnen de klassen.
DSC01310_m.jpg

Hollansche avond in het huis van de Hunters,..hmm Hutspot!DSC01319_m.jpg

Een fris drankje

DSC01258_s.jpg

Het Nederlands wordt mijn studiegenoten te veel… ze vinden een vertaal machine

DSC01329_m.jpg

Maisvelden zijn bruin en worden geoogst

DSC01343_m.jpg

Donderdag 19 oktober, Frans verlaat Normal ik bregn hem even naar chicago. 270 miles 5,5 uur rijden, ook dat is al normaal voor me. Nog een paar weken en ik vertrek weer naar Nederland.

Comments are closed.